#6 O populárních modelech Nike Air Max

Air Max je dlouhodobě populární sérií tenisek od nikoho jiného, než značky Nike. V průběhu let vyšlo několik druhů Air Max a v tomto článku se podíváme na ty nejoblíbenější kousky, ale také na to, jak to celé vzniklo.
Prvním modelem, který byl uveden na trh v roce 1987, byl model Air Max 1. Tento typ boty byl navržen designérem Tinkerem Harfieldem, který mimo jiné stojí také za vzhledem tenisek, jako jsou Jordan 3, Jordan 4 nebo Air Max 90, ke kterým se dostaneme později. Řada tenisek Air Max se vyznačuje jedním společným znakem. Je to viditelná vzduchová bublina v oblasti paty, která teniskám dodává výrazné zvýšení pohodlnosti. Pro navržení designu tenisek Air Max 1 se Hatfield inspiroval extravagantní budovou v Paříži, zvanou "Pompidou".
      
(Obr.1 - Budova Pompidou)                                                            (Obr.2 - Nike Air Max 1 White Black Neutral Grey)
Nike Air Max 90
Nike Air Max 90 jsou jedním z nejuznávanějších a nejpopulárnějších modelů řady Air Max. Byly představeny v roce 1990 Tinkerem Hatfieldem a brzy se staly kultovním kouskem nejen mezi běžci, ale také ve streetwear komunitě. Díky svému jednoduchému designu se snadno přizpůsobují různým stylům a příležitostem, a proto jsou dobrou volbou jak pro každodenní nošení, tak pro běh.

(Obr.3 - Nike Air Max 90 Iron Grey)
Nike Air Max 95
Nike Air Max 95 jsou dalším modelem z této řady. Byly navrženy italem Sergio Tacchinim a na trh byly uvedeny v roce 1995. Design tenisek byl inspirován lidským tělem a byl prvním modelem, který měl vzduchové bubliny nejen na patě, ale také v přední části tenisek.

(Obr.4 - Nike Air Max 95 Black Anthracite Pure Platinum)
Nike Air Max 97
Nike Air Max 97 je model navrženým Christianem Tresserem. Vzhled tohoto modelu je inspirovaný japonskými rychlostními vlaky a je unikátní vzduchovou bublinou, která je po celé délce boty. Od uvedení na trh v roce 1997 si tato silueta udržuje své popularity a na trhu ji lze najít v mnoha barevných provedeních.

(Obr.5 - Nike Air Max 97 Triple White Wolf Grey)
Nike Air Max Plus
Nike Air Max Plus jsou tenisky známé také jako Air Max TN nebo Tuned. Byly navržené Seanem McDowellem a na trh byly uvedeny v roce 1998. Tenisky se vyznačují mnoha vzduchovými bublinami na jejich podrážce a v posledních letech opět vzrostly na popularitě. Proto byly na trh uvedeny také další verze základních Air Max Plus. Těmi nejpopulárnějšími jsou konkrétně modely Air Max Plus Utility a Air Max Plus 3.

(Obr.6 - Nike Air Max Plus University Red)                                      (Obr.7 - Nike Air Max Plus Utility Obsidian)                                    (Obr.8 - Nike Air Max Plus 3 Black Wolf Grey)