#3 Nike a Off-White: "The Ten"

"The Ten" je kolekce deseti modelů tenisek z kolaborace značek Nike a Off-White. Světlo světa spatřila v roce 2017. Jednotlivé modely se vyprodaly během pár vteřin a na sekundárním trhu se okamžitě přeprodávaly za několikanásobky svých původních cen. V průběhu let tyto dvě značky spojily síly ještě několikrát a vyšlo mnoho dalších párů, které jsou také velice populární. Ty už ale nepatří do této původní kolekce "The Ten".
Kompletní sbírka obsahuje tyto modely (Od shora po směru hodinových ručiček):
Jordan 1 High, Nike Blazer, Nike Vapormax, Nike Zoom Fly, Converse Chuck Taylor All Star (Converse patří pod Nike), Nike Air Max 97, Nike Air Max 90, Nike Air Presto
Nike Air Force 1, Nike React Hyperdunk.

(Obr.1 - Celá kolekce The ten)
Za tímto úspěšným projektem stojí především zakladatel značky Off-White, Virgil Abloh. Při tvorbě designů pro tuto spolupráci bral jednotlivé modely a hrál si s jejich ikonickými prvky. Nožem odřezával části tenisek a kreativně tenisky pozměňoval. Například na tenisky Air Presto přidal swoosh (přečti si o něm v tomto článku), který na nich běžně není. Nebo také změnil materiál na jazyku boty na měkký molitan, pro zvýšení pohodlí. To si Nike přebralo a dnes to používá na spoustě modelů. Na tenisky přídával také různé nápisy. Z venku to byly jednotlivé materiály a technologie využité na daných modelech (např. "AIR", "FOAM"). Z vnitřní strany tenisek můžeme najít nápisy obsahující název daného modelu s odkazem na spolupráci, místo a rok vzniku. Abloh také na tenisky přidával další zajímavé prvky typické pro produkty Off-White. Mezi ně patří tkaničky s nápisem "SHOELACES", oranžový štítek z venkovní strany boty nebo tzv. zip tie (viz. obrázek níže).
V roce 2019 byl Ablohovi diagnostikován vzácný typ rakoviny a v roce 2021 ve věku 41 let zemřel. Zanechal za sebou kromě této kolekce spoustu odkazů a svojí tvorbou ovlivnil modní návrháře po celém světě.

(Obr.2 - Virgil Abloh)                                                   (Obr.3 - Nike Air Presto z kolekce The Ten)